Kočky jsou živé ozdoby. [Edwin Lent]

Co a jak?

Zde bychom rádi poradili a informovali na téma:
-Chtěl bych nového kamaráda z útulku
-Otevírací doba
-Co dělat, když najdu zvířátko?
-Jak předejít ztrátě pejska?
-Ztratil se nám zvířecí člen rodiny
-Jak registrovat útulkovský čip?
-Hotel pro zvířata
-Novým dobrovolníkům
-Některé dokumenty
-Ochrana osobních údajů (GDPR)


Chtěl bych nového kamaráda z útulku


Pokud máte zájem o nového kamaráda, nejprve se na něj připravte doma:
-bytový dům=> promluvte se sousedy, zda jim nebude zvíře vadit (například separační úzkost-> vytí, štěkání, skákání,..-> aklimatizace zvířete může trvat měsíce i roky);
-pozor: zvíře může být zdroj alergií! Zjistěte si, zda někdo z rodiny netrpí alergií na zvíře, které si chcete adoptovat;
-pokud by mělo být zvíře i na dvoře, zahradě, atd. zkontrolujte zajištění pozemku proti podhrabání, přelezení, prolezení, prokousání,… Doporučujeme minimálně 180cm vysoký plot;
-v bytě schovejte koš, jedovaté kytky, boty, hračky, atd.;
-bouda by pro většinu plemen měla být zateplena a s předsíňkou;
-zajistit si někoho, kdo se bude v případě služební cesty, lázní, léčby, úmrtí o zvíře starat místo Vás;
-zjistit/zajistit si vhodné kynologické cvičiště pro zamýšlené adoptované plemeno či/a zvířecího specialistu/psychologa/kynologa;
-počítat s kvalitním krmivem (nic ze supermarketů či od prodejců zahradní techniky);
-základní náklady na domácí péči o psa jsou cca 90,- Kč/den (2700,-Kč/měsíc), o kočku cca 60,- Kč/den (1800,-Kč/měsíc). Nutno před pořízením zvířete také promyslet;
-u fen a koček útulek provádí jen náhodné kontroly na březost (sono/ultrazvuk). Březost se dá však například u fen odhalit až 21 dní po zabřeznutí. Je nutné tak počítat, že samice může být březí a útulek o tom neví. V útulku jsou nekastrované samice odděleny od nekastrovaných samců!;
Než se vydáte na cestu do útulku:
-pokud nejste zkušený chovatel plemene, které chcete adoptovat, vyfoťte pozemek, ploty+podezdívky, boudu (+kotec). Rádi Vám poradíme co zlepšit či Vás budeme před spojením daného zvířete a nového místa pobytu zvířete varovat;
-zavolejte nám, než vyjedete! Pozor, signál mobilního operátora (T-mobile) v budově útulku a na veterině je špatný až žádný. Hluk v budově útulku je občas velký a není vždy zvonění telefonu slyšet. Doporučujeme proto neúspěšný hovor opakovat cca po 5 minutách. Nepřijímáme hovory ze skrytého čísla!;
-nezapomeňte vzít s sebou na pejsky vodítko a obojek. My doporučujeme na začátek ve většině případů kovový stahovací obojek. Pro převoz kočičky, malých psů a štěňat doporučujeme přepravní box. Pozor, zvířeti může být po cestě nevolno!;
-pokud bude zvíře, které chcete z útulku adoptovat, v kontaktu s dětmi, lidmi o berlích/holi, jinými zvířaty, atd. je potřeba je vzít na návštěvu s sebou. Jinak nemáte nárok na stížnosti, pokud vzniknou problémy;
-před cestou do útulku si pročtěte raději naše Aktuality a Kde nás najdete;
-berte prosím dopředu jasně na vědomí, že pokud si pracovník útulku bude myslet, že nejste vhodní Vy či prostředí u Vás pro zvíře, nemusí Vám zvíře vydat (nechat adoptovat/převzít do péče);
-na webu utulku naleznete Provozní řád, Ceník, Podmínky pro dobrovolníky/venčitele,....;
-pokud je u zvířátka uvedeno datum možného odchodu, je do té doby v karanténě či léčení. V době karantény a u některých nemocí jej nemůžete ani vidět. V karanténě může skončit inkubační doba nějaké nemoci, se kterou zvířátko přišlo. Proto se může stát, že bude datum možného odchodu posunuto (ze zdravotních důvodů) i v den původně plánovaného opuštění karantény! Kdykoliv (do 4 měsíců od nálezu zvířete) se také může ozvat původní majitel, což také zamezí odchod do nové rodiny.
V útulku:
-neparkujte ve vjezdu ani jeho blízkosti;
-vstup do areálu útulku je povolen jen s pracovníkem útulku! Zvonek naleznete na pravém pilíři vstupní brány. Po zazvonění vyčkejte příchodu pracovníka. Hluk v budově útulku je občas velký a není proto zvonění vždy slyšet. Přesto dlouhé či časté zvonění může zvířata rozlítit a ti mohou ublížit sobě, jiným zvířatům či člověku!;
-nevstupujte do areálu bez vyzvání pracovníka útulku, i když budou otevřená vrátka/brána. Pozor, registrovaní dobrovolníci mají do areálu volný přístup a tak se nenechte strhnout;
-v celém areálu se řiďte cedulemi+ nápisy!
-pokud jedete na konkrétní zvíře, je potřeba znát jeho pracovní jméno (či číslo);
-v útulku či na našich stránkách naleznete zvířátka, která si můžete vybrat (není-li tam psáno jinak). Pokud se Vám nějaké zvířátko líbí, můžete poprosit pověřeného pracovníka útulku, který Vás doprovází, abyste se mohli se zvířátkem projít. Některá zvířátka, která jsou na webu útulku (mají většinou připsaný datum opuštění karantény), jsou stále v karanténě či jsou právě nemocná/po zákroku a ty Vám ukázat nemůžeme!;
-se psem, kterého si chcete adoptovat (nebude-li jinak s pracovníkem útulku dohodnuto) se zájemce projít musí (zvíře se nesmí pouštět na volno, krmit, dráždit,...). Pokud máte s sebou ještě další Vaše zvíře/zvířata, se kterým naše chcete seznámit, musíte být minimálně ve dvou lidech. Doporučen je i náhubek/košík pro Vaše zvíře. K "našemu" Vám rádi košík půjčíme;
-pokud jste si se zvířátkem padli do oka, bude Vás pracovník upozorňovat, varovat na (možné) chování zvířátka a ptát se na mnoho věcí o Vašich zkušenostech, zvycích, rodině, zázemí,... Pokud bude pracovník s odpovědí spokojen, půjdete do kanceláře a společně vyplníte smlouvu o převzetí do osobní péče. Můžete požádat o kopii této smlouvy (pro přihlášení zvířátka, slevy na poplatcích,...);
-na výběr a seznámení se zvířátkem v útulku si vyčleňte minimálně půl hodiny, na sepisování smlouvy a přebírání dokumentů dalších cca 30 minut. Pokud se jedná o problematické zvíře (zdravotní, psychické či jiné komplikace) je nutné počítat v obou případech i s hodinou. Před Vámi může adopce probíhat s jiným zvířetem a budete tak muset počkat. Berte proto toto vše v úvahu i vzhledem k otevírací době útulku. 45minut před uzavřením útulku je poslední možná návštěva. Po nakrmení musí mít zvířata 2 hodiny klidový režim- nelze je ani "ukázat";
-nezapomeňte si prosím vzít na sebe oděv, u kterého Vám bude lhostejný stav při odchodu z útulku. Například pejsci občas skáčou, kočičky drápou,...;
Podmínky adopce:
-požadujeme osobní převzetí zvířátka přímo novým majitelem;
-zájemci musí být více jak 18let, musí být způsobilý k právním úkonům (svéprávný);
-předložit platný občanský průkaz/pas. Občanům s trvalým pobytem na městském/ obecním úřadě nebude zvíře vydáno.;
-zaplatit v útulku poplatek (jeho výše závisí na druhu očkování či kastraci a je v něm již započítána i cena čipu)- na výši u konkrétního psa se dotazujte. Nejčastější poplatky jsou 300,-Kč a 600,-Kč;
-vzít si řádné vybavení potřebné k transportu zvířátka (obojek, vodítko, klec, box, atd.);
-je nutné předložení potvrzení o trvalém příjmu -zaměstnání (poslední výplatní pásky {může být ukázán i účet, kde jsou vidět pravidlené příjmy či pásky na mailu}, smlouva; služební průkaz /PČR, HZS, ZZS, AČR/; u OSVČ daňové přiznání za poslední rok; či výpis z účtu zájemce, na kterém je jasně vidět, že pracovat nemusíte {více jak 5 milionů Kč} ...). "Mateřská", "dávky/ podpora" nejsou trvalé zaměstnání. Invalidní důchod by měl být více jak 14 tisíc Kč/měsíc a být trvalý;
-pokud jste v podnájmu=> souhlas majitele bytu/domu/pozemku/firmy s pobytem daného zvířete. Souhlas může být i zaslán na Váš mail. Souhlas by měl obsahovat: Kdo pronajímá Komu Co a že souhlasí s pobytem psa daného Plemene;
-senioři či invalidé=> měl by přijet s někým, kdo se o zvíře v jeho nepřítomnosti (i dlouhodobé) postará- nejlépe příbuzní. Myslete, prosím, na budoucnost adoptovaného zvířete! To, že jste měli celý život nějaká plemena neznamená, že je zvládnete i v důchodu. Také jej nemusí zvládnout příbuzní ani sousedé, a co asi tak s tím zvířetem pak provedou. když se Vám něco stane?;
-povinností každého nového majitele je registrace tohoto čipu na své jméno, adresu, mail a telefon na registru čipů v ČR (minimálně na narodniregistr.cz) a případné přeregistrování. Narodniregistr.cz nikomu Vaše osobní údaje neposkytuje (mimo rozhodnutí soudu);
K čemu se svým podpisem smlouvy například ještě zaváží?
-posílat informace o adoptovaném zvířeti;
-souhlasit s kontrolami z útulku;
-řádně přihlásit psa na místním úřadě;
-pokud se původní majitel přihlásí o zvíře do 4 měsíců od nálezu- zveřejnění nálezu (Město Louny vyžaduje 6 měsíců), vrátit mu jej na výzvu útulku. Z tohoto důvodu si schovávejte veškeré účty týkající se adoptovaného zvířete;
-pravidelně (minimálně 1x denně) venčit mimo dvůr a zahradu (netýká se služebních psů, kteří s psovodem stále obchází areál);
-řádně zaregistrovat/přeregistrovat čip zvířete na registru/ registrech čipů. Minimálně na www.narodniregistr.cz ;
-zvíře z útulku není na množení! Útulek doporučuje preventivní kastraci, nejdříve však ve 2 letech;
Pozn.:
-zájemce nesmí být v insolvenci, v exekuci či konkurzu; -zvíře nebude vydáno ani na nespecifikované místo. Tzn., že místo musí mít č.p., e.č.,... Pokud není číslo popisné, měl by být zájemce majitelem daného pozemku;
-pracovník útulku není povinen vydat zvíře zájemci, i když splnil všechny požadavky útulku Jimlín, pokud má pochybnosti o vhodnosti umístění, zacházení, zkušenostech, atd.;
-ve výjimečných případech může pracovník útulku požadovat i nějaké potvrzení/ prokázání navíc (lékařskou zprávu, potvrzení z kynologického cvičiště,...). Například, pokud se jedná o plemena zvířat, která jsou náročná na výcvik či chov (například britská, perská kočka či lovecká plemena psů stafordšírský terier, jagdterier, jack russel terier,...) či jsou problémová (psychika, agresivita, bázlivost,...), může pracovník útulku od Vás požadovat nějaký důkaz zkušeností s takovým to plemenem. Může to být potvrzení od veterináře či z kynologického cvičiště o Vašich zkušenostech s takovým to plemenem/problémem. V případně Vaší nezkušenosti, že je připraven cvičitel, zvířecí psycholog či lékař pomoci a dohlédnout na řádný chov a výcvik zvířete;
Upozornění:
-zvířata nerezervujeme (občasná výjimka: po dobu nahlášené reálné doby Vaší cesty k nám);
-před cestou domů nezapomeňte: zvíře musíte přepravovat řádně připoutané nebo v boxu/kenelu/přepravce odpovídající velikosti (ne malá, ani moc veliká). Při nárazu automobilu byť jen při 50Km/h bude zvíře v autě těžce poraně či mrtvé! Jeho letící tělo může poranit lidi v autě.
Po příchodu domu se zvířetem z útulku:
-ihned musíte nastavit celá rodina pevné mantinely. Je lépe být na začítku přísnější (důslednější) a pak lehce výchovu povolit, než si říkat "chudák, necháme ho být a pak začneme"!;
-zvíře může být zmatené, vystresované, nevrlé, agresivní, trpět nechutenstvím, mít průjem či zácpu, atd.;
-zvíře může vykonávat potřebu v budově, značkovat, dělat naschvály, rozkousávat/ničit, vysypávat koše i popelnice, otevírat dveře/vrata, atd.;
-adaptace zvířete může trvat měsíce i roky!;
-náklady na péči o zvíře mohou být měsíčně i v desítkách tisíc!;
-bez souhlasu veterinárního lékaře mláďata nekoupejte. Koupání zvířete nedoporučujeme pomocí sprchové hlavice či hadice-> doporučujeme spíše formu oplachování, ta zvíře méně děsí. Pokud si nejste jisti, jak bude zvíře na koupání reagovat, nasaďte mu na tlamu košík/náhubek,... Minimálně 3 dny po aplikaci vnějšího antiparazitika, zvíře nekoupejte;

Otevírací doba


Pondělí, středa, pátek od 8 do 14 hod
Úterý, čtvrtek od 8 do 16 hod
Pozor, v pracovních dnech je od 10:00 do 10:30 pauza
Sobotu od 9 do 13 hod
Neděle, svátky od 10:00 do 12:30 hod.
Poslední možná návštěva je 45 minut před zavírací dobou! Změny otevírací doby vyhrazeny.
Důrazně však doporučujeme, než se rozhodnete do útulku zajet, dopředu (před usednutím do dopravního prostředku) zavolat na tel. 604/451258 a domluvit se (nepřijímáme hovory ze skrytého čísla). Na náročné odchyty jezdíme ve více lidech a nikdo tak nemusí v útulku být!
Mimo otevírací dobu lze navštívit útulek jen po předchozí telefonické domluvě (Vaší žádosti nemusí být však vyhověno!). Jedná se ovšem o placenou službu, cena je dle aktuálního ceníku útulku (zveřejněn na těchto stránkách) a částka se platí před vstupem do útulku!

Co dělat, když najdu zvířátko?


Podle nového občanského zákona není nalezené zvíře věc nalezená. Podle zákona je-li nalezeno zvíře, u něhož je zjevné, že mělo vlastníka, oznámí nálezce nález bez zbytečného odkladu obci, nelze-li z okolností poznat, komu má být vráceno. Dále se říká, že prohlásí-li nálezce obci, že zvíře nabýt nechce, a svěří-li obec zvíře neodvolatelně osobě, která provozuje útulek pro zvířata, může tato osoba se zvířetem volně nakládat, pokud se o ně nikdo nepřihlásí do čtyř měsíců ode dne, kdy jí bylo zvíře svěřeno.
Dle našeho chápání nového zákona: Musíte nález zvířete okamžitě nahlásit obci na jejímž katastru bylo zvíře nalezeno. Ta ho může nechat u Vás. Útulku zvíře svěřit nemusí (to platilo i v minulém zákoně), ale zda se o něj musí obec start jiným způsobem, jsme ze zákona nepochopili. Neznámý majitel má právo na vrácení zvířete do 4 měsíců od vyhlášení hledání majitele zvířete obcí.
Většina obcí má svůj útulek, či podepsanou smlouvu s nějakým útulkem nebo záchytnou stanicí. Po odevzdání zvířete obci (či jejímu zástupci- Městská policie) je zvíře většinou odvezeno či odevzdáno do zařízení.
Pokud naleznete zvířátko a přivezete ho do útulku, náš útulek ho nepřijme. Můžeme přijmout zvířátko jen od policie či úřadů!
Prosím nezapomeňte, že neodevzdáním a zadržováním zvířátka u Vás, rapidně snížíte šanci majitele zvířátko najít!

Jak předejít ztracení pejska?


To, že se pes zatoulá, se může stát každému. Důležité je udělat maximum pro jeho návrat.
Doporučujeme označit psa tak, aby byl identifikovatelný a tím i navratitelný.
RID kód neboli čip- Veterinární lékař píchne pod kůži čip, který při kontaktu s čtečkou čipů na ní zobrazí jedinečné 15místné číslo. Čip je potřeba si registrovat v co nejvíce databázích čipů, jinak je to celé bez významu.
Tetování- provádí se u tzv. papírových psů. Nevýhodou je, že s časem je hůře čitelné až nečitelné. U tetování je potřeba kontaktovat plemennou knihu a nechat na sebe kontakt podobně jako u čipu.
Obojek- asi nejlevnější ovšem odnímatelné řešení. K obojku lze přidělat adresářík (různé tvary-ampule, taštička,...) do kterého dáte papírek s kontakty. Můžete použít i známku, na kterou vyrazíte/ vygravírujete kontakty. Lze i zakoupit obojek, na kterém je místo pro vyražení či vygravírování kontaktů. Lze i do kožených obojků kontakt vypálit, do látkových vyšít.
Nejdůležitějšími kontakty na Vás jsou telefonní čísla (doporučujeme na dvě osoby) a pak adresa.

Ztratil se nám zvířecí člen rodiny


Čím více lidí o ztrátě ví, tím lépe.
Popis- velmi důležité je sestavit popis psa i situace. Popis ve formě "má veselá očíčka a rád se mazlí" je zajímavé, ale k ničemu. Důležité je, KDY a KDE se ztratil, RASA či čeho je kříženec, BARVA a typ SRSTi (dlouhá, krátká, kudrnatá, hrubá, ježatá,...), zvláštní ZNAKY (chybí mu kus ucha, kulhá, má bulku na pacce,...), VĚK a OZNAČENÍ (čip, tetování,...), najděte FOTOGRAFII kde je pes dobře vidět. Nezapomeňte uvést alespoň 2 telefonní ČÍSLA a ADRESU. JMÉNO to jen pro upřesnění, význam to zpravidla nemá žádný, jelikož pes může být v šoku.
Kontaktovat- zavolejte starostovi obce, kde se pes ztratil, případně místní městskou/obecní policii. Můžete to oznámit i PČR. U policií vždy žádejte, aby si tu informaci poznamenali. Pokud je pes označený (čip, tetování) kontaktujte registry a databáze, kde je registrovaný. Dále kontaktujete i starosty/MP okolních obcí. Kontaktujte nejbližší útulky (čím déle od zmizení psa, tím i vzdálenější) nejlépe telefonicky i mailem+fotografie. Dále obvolejte veterinární zařízení. V okolí vyvěste letáčky s popisem a fotografií. Můžete využít i sociální sítě, zde se vše šíří velkou rychlostí.
Policiím, útulkům a ordinacím se zkuste po pár dnech připomenout, při předávaní služeb, se může informace založit.
Pokud se Vaše zvíře našlo a je v útulku, bude Vám vydáno nejspíše jen v otevírací době! Útulek není nálezce, ale registrované zařízení s provozním řádem a pravidly. Vstup do areálu útulku Jimlín je povolen jen s pracovníkem útulku.
Pokud jste své zvíře našli, kontaktujte všechny a oznamte jim to! Letáčky strhněte.

Jak registrovat útulkovský čip?

Pejsci v útulku, pokud již s čipem nebyli přijati, jsou čipováni. Pokud byl čip aplikován v útulku Jimlín, při osvojování dostane nový majitel očkovací průkaz a nálepky s číslem čipu. Čipy jsou od firmy Datamars a registrace čísla čipu se provádí na www.narodniregistr.cz . Infolinka registru je 602611053 či info@narodniregistr.cz .
Nový majitel je povinen si čip osvojeného pejska zaregistrovat do lhůty 60 dnů od adopce. S registrací však doporučujeme pár dní počkat a neregistrovat pejska hned první týden po adopci. Je to pro případ, že by byl pak pes ze závažného důvodu (na který nebyl nový majitel útulkem upozorněn) vrácen do útulku.
Registrace je zdarma!


Hotel pro zvířata


- přednost mají v útulku nalezenci před „hotelem“;
-„hotel“ je poskytován v běžných prostorech útulku. Dočasné ubytování zvířete je tak možné jen v případě, že má útulek pro dané zvíře volnou kapacitu;
-zda bude mít útulek volnou kapacitu na Váš termín bohužel nelze dlouho dopředu říci. Potvrdit termín lze proto nejdříve týden před termínem umístění na hotel. Také nelze více jak 5 dní dopředu 100% zaručit, jaké kotce/boxy/místnosti/stáje/terária/aquaria budou volné (velký/malý, vnitřní/venkovní);
-zvíře přijaté na hotel musí mít platné povinné očkování. U psů i očkování vícekombinací: minimálně psinka, parvoviróza, hepatitida, koronoviry. Kočky očkování FeLV, FIP, panleukopenie,… Pokud nemá zvíře potřebné doplňující očkování, jde riziko z nemoci/úmrtí za majitelem;
-zvíře musí být bez vnitřních i vnějších parazitů. Nesmí mít nakažlivou nemoc a nesmí být březí (nebude-li dopředu dohodnuto jinak);
-Majitel zvířete (ten, který zvíře umisťuje na hotel) nesmí být v insolvenci/exekuci, nesmí mít trvalé bydliště na úřadě a je nutné předložení potvrzení o trvalém příjmu -zaměstnání (poslední výplatní pásky {může být ukázán i účet, kde jsou vidět pravidlené příjmy či pásky na mailu}, smlouva; služební průkaz /PČR, HZS, ZZS, AČR/; u OSVČ daňové přiznání za poslední rok; či výpis z účtu zájemce, na kterém je jasně vidět, že pracovat nemusíte {více jak 5 milionů Kč} ...). "Mateřská", "dávky/ podpora" nejsou trvalé zaměstnání. Invalidní důchod by měl být více jak 16 tisíc Kč/měsíc a být trvalý. Máme bohužel velmi špatné zkušenosti a nehodláme už riskovat;
-Cena za pobyt je závislá na velikosti zvířete, jeho nárokům (strava, počet procházek, podávání léků,…), snášenlivosti, požadavkům na teplo, …;
-s sebou: očkovací průkaz, léky, pokud je potřeba tak speciální dietní krmivo. Případně oblíbenou hračku, deku, na které rádo zvíře spí (ne čerstvě vypranou, ale také ne zablešenou/pokálenou/zablácenou). Pokud je zvíře léčeno, je potřeba mít i lékařskou zprávu (není li léčeno v zařízení Veterina Postoloprty);
Upozornění: pokud by „náhodou“ majitel své zvíře v útulku „zapomenul“. Bude zvíře darováno/ prodáno, ale neuhrazené náklady po majiteli budou i tak vymáhány! Dluh bude vymáhán soudně, přes „vymahače dluhů“ či bude prodán/postoupen;

Umístění zvířete v útulku + hledání nového majitele


-nejprve zvažte, zda opravdu musí Vaše zvířátko do útulku. Je mnoho inzertních webů, kde se inzeruje zdarma. Stačí často dobrá fotografie a důležité informace (platné očkování do?, tetování?, čipování?, s/bez PP?, …) i přesný popis záporných i kladných vlastností (hygiena, výcvik, situace které zná, hry které má rádo, zdravotní stav,…). Pak sepište s novým majitelem řádnou smlouvu a zvířátko nemusí do útulku. V útulku nebude členem rodiny, ale jen jedním z X zvířat. Pobyt v útulku je psychicky náročný, což může mít vliv i na fyzické zdraví!;
-přednost mají v útulku nalezenci před zvířaty od majitele. Není to povinnost útulku, přijmout zvíře od majitele. Ubytování zvířete je možné jen v případě, že má útulek pro dané zvíře volnou kapacitu a souhlasí s jeho přijetím;
-zvíře od majitele je ubytováno v běžných prostorech útulku (kotce/ boxy/ místnosti/ stáje/ terária/ aquaria);
-jedná se o placenou službu! Cena je závislá na velikosti zvířete, jeho nárokům (strava, počet procházek, podávání léků,…), snášenlivosti, požadavkům na teplo, výchově, …;
-pobyt se platí dopředu na nejméně měsíc. Platí se i léčení, případně odchyt, dovoz, antiparazitika,… Platit za pobyt zvířete je nutno dokud nenajde nový domov či nezemře. To může být v některých případech i otázka let;
-nový majitel má právo po dohodě s útulkem do 30 dnů od adopce pro závažné důvody zvíře vrátit. Vrácením opět nastane původnímu majiteli povinnost platit smluvní náklady na své zvíře;
- ten, kdo zvíře umisťuje do útulku, musí být jeho majitel či mít jeho písemný souhlas, nesmí být v insolvenci/exekuci, nesmí mít trvalé bydliště na úřadě a je nutné předložení potvrzení o trvalém příjmu -zaměstnání (poslední výplatní pásky {může být ukázán i účet, kde jsou vidět pravidlené příjmy či pásky na mailu}, smlouva; služební průkaz /PČR, HZS, ZZS, AČR/; u OSVČ daňové přiznání za poslední rok; či výpis z účtu zájemce, na kterém je jasně vidět, že pracovat nemusíte {více jak 5 milionů Kč} ...). "Mateřská", "dávky/ podpora" nejsou trvalé zaměstnání. Invalidní důchod by měl být více jak 16 tisíc Kč/měsíc a být trvalý;
-s sebou: očkovací průkaz, léky, pokud je potřeba tak speciální dietní krmivo. Případně oblíbenou hračku, deku, na které rádo zvíře spí (ne čerstvě vypranou, ale také ne zablešenou/pokálenou/zablácenou). Pokud je zvíře léčeno, je potřeba mít i lékařskou zprávu (není li léčeno v zařízení Veterina Postoloprty). Pokud je pes agresivní, bude mít košík či fixační náhubek;
- nebude-li dopředu dohodnuto jinak, zvíře musí být bez vnitřních i vnějších parazitů. Nesmí mít nakažlivou nemoc a nesmí být březí;
-navštěvování zvířete v útulku se ze začátku moc nedoporučuje;
-útulek i majitel mají právo smlouvu ukončit. V tom případě si musí zvíře majitel v den ukončení smlouvy vyzvednout;
Upozornění: pokud by „náhodou“ majitel za své zvíře v útulku „zapomenul“ platit, bude dluh vymáhán soudně, přes „vymahače dluhů“ či bude prodán/postoupen.

Novým dobrovolníkům

Máte-li zájem stát se dobrovolníkem v útulku, budeme moc rádi.
Venčení může probíhat každý den v otevírací době. Pro první seznámení s chodem útulku, je doporučena sobota dopoledne, mezi 9:00 a 11:00 hod. Je však potřeba se nejprve domluvit s provozovateli útulku či zkušenými dobrovolníky, které lze kontakovat pomocí facebooku útulku.
Nezapomeňte si prosím vzít na sebe oděv, u kterého Vám bude lhostejný stav na konci venčení.

Pokud je zájemce o dobrovolného pomocníka útulku mladší 15let, musí být v útulku pod dohledem rodiče. Pokud je věk mezi 15 a 18lety, stačí potvrzení od rodičů, že souhlasí s prací v útulku. Formuláře se nachází v útulku. Pro urychlení si formuláře můžete stáhnout z našich stránek (odkaz níže), vyplnit a v útulku odevzdat pracovníkům útulku
Každý dobrovolník musí dodržovat Pravidla pro dobrovolníky a Provozní řád útulku.
Upozornění! Počet dobrovolníků v útulku je omezen.

Útulek Jimlín - utulek.jimlin@centrum.cz

Galerie našich dobrovolníků

Některé dokumenty

Pravidla pro dobrovolníky:ZDE
Provozní řád:ZDE
Formuláře (Karta dobrovolníka, prohlášení ):ZDE
Další dokumenty naleznete ZDE

Ochrana osobních údajů (GDPR)

Zásady zpracování osobních údajů v útulku v Jimlíně
Na základě textu ust. 60 a násl. Preambule a dále oddílu 2. článků 12, 13 a 14 nařízení Evropského parlamentu a Rady č 2016/679 o ochraně osobních údajů, dále jen GDRP, vám tímto David Kubalík, provozující Útulek pro opuštěná zvířeta (dále jen „útulek“) poskytuje následující informace o zpracování osobních údajů.

Základní pojmy dle GDPR
-Osobním údajem se rozumí taková informace, na základě které lze subjekt přímo či nepřímo identifikovat a to jak použitím jedné informace, tak i jejich kombinací. V praxi se jedná například o jméno a příjmení, datum narození, adresy fyzického bydliště, telefonní číslo nebo emailovou adresu.
-Za subjekt osobních údajů je považován ten, o jehož osobní údaje se jedná.
-Správce osobních údajů je ten, kdo provádí zpracování údajů a také za to zpracování odpovídá. Správce může spravovat údaje sám nebo pověřit jinou osobu. Takto pověřenou osobu pak označujeme za zpracovatele osobních údajů.
Zpracováním osobním údajů se rozumí jakékoli nakládání s osobními údaji, zejména jejich shromažďování, ukládání na nosiče informací, úprava, pozměňování či jejich likvidace.
Správce osobních údajů v útulku:
David Kubalík
Místem podnikání Jimlín 242, okres Louny
IČ:70699879, DIČ:CZ8304112729
Provozující a vlastnící Útulek pro opuštěná zvířata

Doplňkové informace:
-David Kubalík není majitelem zvířat a jen zprostředkovává službu pro objednavatele (město, městys, obec, firmu či FO), který zvíře do útulku umístil.
-čipy, které útulek nechává aplikovat zvířatům, jsou na útulek předregistrované. Registr narodniregistr.cz neposkytuje nikomu Vaše osobní údaje.

Za jakým účelem zpracováváme Vaše osobní údaje Každé zpracování Vašich údajů má svůj legální či legitimní účel. Údaje zpracováváme vždy pouze v tom rozsahu, v jakém jsou nezbytné pro dosažení účelu zpracování:
• U dobrovolníků a dobrovolných venčitelů shromažďujeme jméno, příjmení, adresu bydliště, telefon, datum narození a emailovou adresu za účelem možnosti kontroly zletilosti, kontaktování ohledně změny času venčení, oznamování akcí útulku a účasti na prezentacích či předání informací vztahujících se k této dobrovolné činnosti, včetně komunikace ohledně venčených zvířat a podobné.
• U osob předávajících zvíře trvale do naší péče zpracováváme jméno, příjmení, rodné číslo, telefonní číslo, emailové adresy, adresu trvalého i kontaktního bydliště, místo zaměstnání za účelem uchování evidence o původu zvířete nezbytné pro navázání smluvního vztahu, doplnění informací o zvířeti, finančních/fakturačních i případných občanskoprávních záležitostí.
• U osob přebírajících zvíře do dočasné péče zpracováváme jméno, příjmení, rodné číslo, telefonní číslo, emailové adresy, adresu trvalého bydliště i pobytu zvířete a místo zaměstnání za účelem rychlé komunikace vztahujících se k této dobrovolné činnosti, včetně komunikace ohledně zvířat, které subjekt má v dočasné péči.
• U osob, které přebírají zvířata do osobní péče (adoptují) z útulku do svého vlastnictví zpracováváme jméno, příjmení, rodné číslo, adresu trvalého bydliště a pobytu zvířete, místo zaměstnání, telefonní číslo a emailovou adresu za účelem komunikace ohledně adoptovaných psů, osobních kontrol adoptovaných psů, rychlé dohledání při nálezu zvířete třetí stranou či útulkem, kontroly registrace čipu a předání informací objednavateli služby, dotazu na stav zvířete.
• U osob předávajících zvíře do naší dočasné péče (hotel) zpracováváme jméno, příjmení, rodné číslo, telefonní číslo, emailové adresy, adresu trvalého i kontaktního bydliště, místo zaměstnání za účelem uchování evidence o původu zvířete, nezbytné pro smluvní vztahy, doplnění informací o zvířeti, finančních/fakturačních i případných občanskoprávních záležitostí.
• U zaměstnanců útulku zpracováváme jméno, příjmení, rodné číslo, adresu bydliště, telefonní číslo, emailovou dresu a číslo účtu za účelem možnosti vzniku a existence pracovně-právního vztahu

Komu jsou zpřístupněny Vaše osobní údaje
- K Vašim údajům mají přístup pouze zaměstnanci útulku, externí účetní útulku a objednavatel (obec), který zvíře do útulku umístil. Útulek zpracovává údaje pro své interní potřeby, pro možnost dohledání majitele nalezeného zvířete (z útulku) třetí stranou (policie, úřad, soud, útulek) v souladu s výše uvedenými účely a neposkytuje Vaše údaje bezúčelně.
- Jeli-to nutné na rozhodnutí soudu, státního orgánu (SVS, FÚ), státní policie, zástupci objednavatele služby (městská a obecní policie).

Doba zpracování osobních údajů
Osobní údaje útulek zpracovává pouze po dobu nezbytně nutnou vzhledem k účelu jejich zpracování. Jakékoli zpracování Vašich osobních údajů je ukončeno v okamžiku, kdy již není z hlediska účelu, pro které bylo prováděno, nezbytné. V návaznosti na ukončení zpracování dochází k jejich výmazu (likvidaci).
Je důležité proto plnit smlouvu a dát vědět útulku informace o úmrtí, darování či prodeji zvířete.

Respektujeme práva subjektů údajů
V souladu s GDPR má každý subjekt údajů právo požádat správce osobních údajů o informaci o zpracování svých osobních údajů. V případě, že budete chtít získat informace o pohybu svých osobních údajů, můžete se na útulek obrátit pomocí emailu utulek-jimlin@centrum.cz .
Pokud se domníváte, že zpracování Vašich osobních údajů je prováděno v rozporu s GDPR s ohledem na účel zpracování, máte právo požádat o vysvětlení či provedení opravy, případně jiných nezbytných opatření. Pro uplatnění těchto práv můžete kdykoli kontaktovat pověřence nebo podat stížnost u dozorového orgánu (Úřad pro ochranu osobních údajů).

Ochrana a zabezpečení osobních údajů
Útulek jakožto správce osobních údajů je oprávněn shromažďovat osobní údaje pouze v rozsahu a době nezbytně nutné pro naplnění stanoveného účelu. Dále je správce povinen zabezpečit, aby osobní údaje nemohly být zneužity a aby k nim neměly přístup třetí osoby.
O osobních údajích je zachovávána mlčenlivost. Všechny osoby, které zpracovávají Vaše osobní údaje, jsou povinny zachovávat mlčenlivost a dodržovat příslušná bezpečnostní opatření.

Řádně plníme povinnost k ochraně osobních údajů
Máte právo se se stížností týkající se zpracování osobních údajů obrátit na dozorový orgán:
Úřad pro ochranu osobních údajů
Poplk.Sochora 27, 170 00 Praha

Zdroj textu Ochrany osobních údajů: utulek-liben.com


Útulek Jimlín © Pavel Richter 2006 ~ Všechna práva vyhrazena - Obsah podléhá autorskému zákonu